Uitgeverij met karakter

Nieuw schrijftalent kansen geven en literatuur weer dicht bij de mensen brengen: dat is onze missie bij Matador Uitgeverij. Zo willen we een vernieuwende stem zijn in het Nederlandstalige uitgeverslandschap.

Over ons - Matador Uitgeverij Over ons - Matador Uitgeverij

Er is in Vlaanderen en Nederland onmiskenbaar veel schrijftalent. De grootste talenten verdienen het om gelezen te worden door een breder publiek, maar krijgen bij grote uitgeverijen nauwelijks nog een kans.

Daarom willen we met Matador Uitgeverij een tegenwicht bieden voor de grote, gevestigde uitgeverijen. We gaan resoluut op zoek naar jonge, soms ook minder jonge, literaire talenten. Uiteraard zijn ook gevestigde namen welkom, al ligt de nadruk op het uitgeven én begeleiden van debutanten. Literatuur in Vlaanderen is niet dood, maar straks wel als we de grote uitgeverijen laten doen. Met Matador Uitgeverij willen we laten zien dat er een andere wind mogelijk is.

De kracht van authenticiteit

Matador is niet zomaar de zoveelste uitgeverij van dertien-in-een-dozijn. De matador in het logo staat er niet voor niets. Onze uitgeverij heeft een uitgesproken persoonlijkheid, gebaseerd op authenticiteit, eenvoud, elegantie en schoonheid. Zoals een matador op zijn doel afgaat, zo moet ook literatuur ráken.

Die persoonlijkheid toont zich ook in onze auteurs en de boeken die we uitgeven. We willen onze auteurs en het unieke karakter van hun werk volop voor het voetlicht plaatsen. Bij ons primeert een persoonlijke aanpak. Die laat ons toe om volop in te zetten op kwaliteit en herkenbaarheid.

Ons uiteindelijke doel is immers de literatuur weer dicht bij de mensen te brengen. Wij houden niet van hoogdravendheid. Daarom geven we boeken uit die er écht toe doen, boeken die je ten diepste raken en je bijblijven, lang nadat je ze gelezen hebt. Mensen houden nog steeds van goede verhalen, of het nu om fictie of non-fictie gaat. Dat zal nooit veranderen. Die verhalen willen we tot bij het brede publiek brengen. De kracht van de eenvoud, de kracht van de authenticiteit: dat is wat we jou, onze lezer, willen bieden.

Jeroen Bernaer, oprichter en CEO Matador Uitgeverij