Bij Katrijn Jacobs (°Dendermonde, 1978) zat de liefde voor het tekenen er al heel vroeg in. Zelfs de muren van het ouderlijke huis moesten eraan geloven. Maar ook voor texturen heeft Katrijn een zwak. Af en toe zoekt haar creativiteit een uitweg via naald en stof.
Maar zoals Katrijn zelf zegt: tekenen is haar leven, haar maatje, haar bestaansreden. Ze kan niet zonder. En dat blijkt ook, als je naar haar parcours van de afgelopen jaren kijkt.
Niet alleen is Katrijn al bijna 20 jaar een gepassioneerd leerkracht Beeld. Ze heeft de onuitputbare drang om haar creatieve grenzen te verleggen en nieuwe zaken te leren kennen.
In 2018 voltooide ze een 6 jaar durende opleiding tot illustratief vormgever aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Daarnaast ging ze in de leer bij grote namen als Rébecca Dautremer.
Die inspanningen leidden al tot heel wat erkenning, op verschillende wedstrijden: de Antwerpse Handjes, Picturale in Ronse, Key Colorswedstrijd in Hasselt… Telkens werd haar werk geselecteerd en haalde het minstens de eindronde. Bij Key Colors was ze zelfs bij de 10% beste op zo’n 4.400 inzendingen. In januari 2019 werd haar werk bekroond met de tweede prijs bij de Antwerpse Handjes.
In 2018 ontmoette ze Yoline Van De Keere op een kruisbestuiving tussen de afdelingen Woord en Beeld in Sint-Niklaas. Al snel groeide het eerste contact uit tot een vriendschap en een bloeiende samenwerking. Dat resulteerde in ‘Voorbij de melkweg’.
Voor ze bij Matador Uitgeverij terechtkwam, maakte Katrijn al twee prentenboeken. Zo illustreerde ze het AVI-kinderboek Gebakken lucht, bij een tekst van Jonas Boets. Ook voor Aapje Papillon, in 2019 verschenen bij de Nederlandse uitgeverij Adoremi, maakte ze de tekeningen. Volstrekt belangeloos trouwens, want de opbrengst gaat naar het Kinder Kanker Fonds en Alpe d’Huzes.
Het is iets wat Katrijn karakteriseert. Katrijns passie voor tekenen heeft ook een sociale kant. Ze zet haar passie heel graag over op haar drie kinderen én haar leerlingen. Via kunst en creativiteit wil ze jonge mensen dichter brengen bij wie ze zelf zijn, hen helpen hun eigen talenten te ontdekken.
Katrijn weet immers dat dromen uitkomen. “Ga en geef niet op” is haar levensmotto.
En op de muren tekenen, dat is Katrijn intussen verleerd. Ze tekent nu, samen met haar kinderen, op de ramen!