Paardenkracht - Katrijn Jacobs neemt deel aan streetartproject in Dendermonde met verwijzing naar Ros Beiaard

Katrijn Jacobs illustreert reusachtige paardenkop

Elf kunstenaars, evenveel gigantische paardenkoppen om te decoreren. Dat is Paardenkracht, een streetartproject van de Dendermondse toeristische dienst. Ook onze Katrijn Jacobs werd geselecteerd voor het project.

Katrijn Jacobs verkeert tijdens “Paardenkracht” in goed gezelschap. Bij de elf kunstenaars die voor het kunstproject werden uitgenodigd, zitten heel wat gevestigde waarden, maar ook BV’s die een link hebben met Dendermonde, zoals Axel Daeseleire en Jan Paternoster.

Allemaal mochten ze hun creativiteit botvieren op een reusachtige paardenkop van liefst 3 meter hoog. Katrijn Jacobs wilde een duidelijke link creëren met de legende van het Ros Beiaard, waarnaar het project ook verwijst. “Ik maakte al een boekje rond het Ros Beiaard”, zegt Katrijn. “En dat heeft me al die tijd niet losgelaten. Op het paardenhoofd zette ik de belevenissen van het Ros. Je moet echt dichterbij komen om alles te ontdekken. Het is een beetje de tocht van het leven die ik wil tonen.”

Het beeld verwijst naar de vlucht die wij soms in ons eigen leven meemaken. Weg van de realiteit, de problemen en angsten…

Katrijn Jacobs

Verstoppertje

Katrijns werk kreeg de naam Hide and seek mee, Engels voor “verstoppertje”. Het is een verwijzing naar de vlucht van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen, weg van de vervolging, maar ook naar elke vorm van vluchten, in en buiten onszelf.

“In dit beeld komen innerlijke rust en innerlijke strijd samen”, legt Katrijn uit. “De schijnbare rust die het paard uitstraalt, contrasteert met zijn verleden van vluchten, zoeken en vinden. Het is niet alleen een verwijzing naar het Ros Beiaard dat door heel Europa vlucht. Het refereert ook naar de vlucht die wij soms in ons eigen leven meemaken. Weg van de realiteit, de problemen en angsten… op zoek naar een rustpunt dat we niet buiten maar in onszelf kunnen vinden.”

Toch is er ook een speelse noot. “Figuren die ook tijdens de Ommegang te zien zijn, kan je ‘zoeken’ en ‘vinden’ in de illustraties op het paardenhoofd.”

Wandeltocht

Paardenkracht - Katrijn Jacobs - streetartproject Dendermonde
Het beeld van Katrijn Jacobs vind je langs de Koningin Astridlaan. – © Stefan Doré

Katrijns beeld is, net als de 10 andere paardenkoppen, tot eind mei 2021 te zien in het straatbeeld in Dendermonde. Ze vormen samen een wandeltocht, langs onder meer op de Groene Dender, het Aymonshof, het Heldenplein, het Justitieplein en het Onze-Lieve-Vrouwekerkplein. Katrijns beeld kan je bewonderen aan de Koningin Astridlaan.

Het project kwam er door de coronacrisis. “Corona dwingt de evenementensector om anders te denken. We gingen uit van een Ros Beiaardjaar vol festiviteiten, maar mikken nu al een hele tijd op andere activiteiten. En dit is een project met een vette knipoog naar ons peirt”, zegt Dieter Mannaert, schepen van Toerisme en Stadspromotie in Dendermonde. “De spirit van het Ros Beiaard blijft voelbaar door de hoofden in het centrum. Het zijn er elf en dat heeft te maken met het feit dat we nu al elf jaar moeten wachten tot het Ros weer buitenkomt.”

De koppen blijven staan tot mei volgend jaar. Mogelijk gaan ze na mei 2021 op tournee door Vlaanderen.

📖 Meer van Katrijn Jacobs ontdekken?
Zij vereeuwigde de legende van het Ros Beiaard in een uniek prentenboek, een collector’s item voor jong en oud met een hart voor Dendermonde. Een voorproefje vind je hier.

📖 Het parcours van de wandeltocht vind je terug bij Toerisme Dendermonde.

Paardenkracht - Katrijn Jacobs - streetartproject Dendermonde
Het beeld van Katrijn Jacobs verbeeldt de tocht van het leven. © Stefan Doré


   Nieuws

Katrijn Jacobs illustreert reusachtige paardenkop

        10 november 2020

Elf kunstenaars, evenveel gigantische paardenkoppen om te decoreren. Dat is Paardenkracht, een streetartproject van de Dendermondse toeristische dienst. Ook onze Katrijn Jacobs werd geselecteerd voor het project.

Katrijn Jacobs verkeert tijdens “Paardenkracht” in goed gezelschap. Bij de elf kunstenaars die voor het kunstproject werden uitgenodigd, zitten heel wat gevestigde waarden, maar ook BV’s die een link hebben met Dendermonde, zoals Axel Daeseleire en Jan Paternoster.

Allemaal mochten ze hun creativiteit botvieren op een reusachtige paardenkop van liefst 3 meter hoog. Katrijn Jacobs wilde een duidelijke link creëren met de legende van het Ros Beiaard, waarnaar het project ook verwijst. “Ik maakte al een boekje rond het Ros Beiaard”, zegt Katrijn. “En dat heeft me al die tijd niet losgelaten. Op het paardenhoofd zette ik de belevenissen van het Ros. Je moet echt dichterbij komen om alles te ontdekken. Het is een beetje de tocht van het leven die ik wil tonen.”

Het beeld verwijst naar de vlucht die wij soms in ons eigen leven meemaken. Weg van de realiteit, de problemen en angsten…

Katrijn Jacobs

Verstoppertje

Katrijns werk kreeg de naam Hide and seek mee, Engels voor “verstoppertje”. Het is een verwijzing naar de vlucht van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen, weg van de vervolging, maar ook naar elke vorm van vluchten, in en buiten onszelf.

“In dit beeld komen innerlijke rust en innerlijke strijd samen”, legt Katrijn uit. “De schijnbare rust die het paard uitstraalt, contrasteert met zijn verleden van vluchten, zoeken en vinden. Het is niet alleen een verwijzing naar het Ros Beiaard dat door heel Europa vlucht. Het refereert ook naar de vlucht die wij soms in ons eigen leven meemaken. Weg van de realiteit, de problemen en angsten… op zoek naar een rustpunt dat we niet buiten maar in onszelf kunnen vinden.”

Toch is er ook een speelse noot. “Figuren die ook tijdens de Ommegang te zien zijn, kan je ‘zoeken’ en ‘vinden’ in de illustraties op het paardenhoofd.”

Wandeltocht

Paardenkracht - Katrijn Jacobs - streetartproject Dendermonde
Het beeld van Katrijn Jacobs vind je langs de Koningin Astridlaan. – © Stefan Doré

Katrijns beeld is, net als de 10 andere paardenkoppen, tot eind mei 2021 te zien in het straatbeeld in Dendermonde. Ze vormen samen een wandeltocht, langs onder meer op de Groene Dender, het Aymonshof, het Heldenplein, het Justitieplein en het Onze-Lieve-Vrouwekerkplein. Katrijns beeld kan je bewonderen aan de Koningin Astridlaan.

Het project kwam er door de coronacrisis. “Corona dwingt de evenementensector om anders te denken. We gingen uit van een Ros Beiaardjaar vol festiviteiten, maar mikken nu al een hele tijd op andere activiteiten. En dit is een project met een vette knipoog naar ons peirt”, zegt Dieter Mannaert, schepen van Toerisme en Stadspromotie in Dendermonde. “De spirit van het Ros Beiaard blijft voelbaar door de hoofden in het centrum. Het zijn er elf en dat heeft te maken met het feit dat we nu al elf jaar moeten wachten tot het Ros weer buitenkomt.”

De koppen blijven staan tot mei volgend jaar. Mogelijk gaan ze na mei 2021 op tournee door Vlaanderen.

📖 Meer van Katrijn Jacobs ontdekken?
Zij vereeuwigde de legende van het Ros Beiaard in een uniek prentenboek, een collector’s item voor jong en oud met een hart voor Dendermonde. Een voorproefje vind je hier.

📖 Het parcours van de wandeltocht vind je terug bij Toerisme Dendermonde.

Paardenkracht - Katrijn Jacobs - streetartproject Dendermonde
Het beeld van Katrijn Jacobs verbeeldt de tocht van het leven. © Stefan Doré

   Nieuws

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *