Katrijn Jacobs - prentenboek 't Ros Beiaard

Katrijn Jacobs vereeuwigt sage van het Ros Beiaard in bijzonder prentenboek

Jeroen Bernaer

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als kind raakte Katrijn Jacobs in de ban van het Ros Beiaard. Nu, jaren later, vereeuwigt ze die liefde voor het aloude ridderverhaal in een uniek prentenboek. “Het is een boek voor jong en oud, want als het op het Ros aankomt, is elke generatie even zot. Zot van liefde.”

De vonk met het Ros Beiaard sloeg bij Katrijn Jacobs over op haar negende. “Ik ben geboren in Dendermonde, maar groeide op in Zele. Toch leerde de juf in het derde leerjaar ons daar het Ros Beiaardlied aan”, legt ze uit. “Ik was er meteen door betoverd. Ik hield van de cadans, het ritme, het hele verhaal dat erin verteld werd. Vooral de manier waarop zo’n sterk paard aan zijn einde moest komen, ontroerde me.”

Zaadje

Die eerste ontmoeting met het Ros plantte een zaadje in haar. Toch duurde het nog jaren voor dat zaadje een diepere voedingsbodem kreeg. “Ik belandde als leerkracht Beeld op een secundaire school hier in Dendermonde. In 2010 vroeg het stadsbestuur de school om een creatief project rond het Ros Beiaard uit te werken. Ik ging vol enthousiasme aan de slag met mijn leerlingen. In kleine groepjes maakten ze hun eigen, getekende versie van het verhaal.”

Plots voelde ik wat ik eigenlijk altijd had geweten. Iets in het verhaal raakt een diepere kern in me.

Dankzij het project herontdekte Katrijn wat het verhaal met haar deed. “Plots voelde ik wat ik eigenlijk altijd al had geweten. Iets in het verhaal raakt een diepere kern in me. Ik begrijp de passie die geboren en getogen Dendermondenaars voelen voor het Ros Beiaard. Ook ik sta vol verwondering en bewondering te kijken als ik het paard door de stad zie gaan. Ik herinner me dat ik in 2010 tegen mezelf zei: Ooit maak ik er een prentenboek over.

Warm hart

In 2018 begon Katrijn aan het boek te werken. “Ik las de sage enkele keren opnieuw. Stap voor stap kwamen de beelden tevoorschijn. Eerst in heel veel ruwe schetsen, die later steeds vastere vorm kregen. Er vloeide ook een tekst, grotendeels gebaseerd op de sage, uit mijn pen. Ik wou absoluut de tekst ook zelf schrijven. Het zou mijn versie van het verhaal worden, in woord en beeld. Gemaakt door iemand die misschien niet in Dendermonde is opgegroeid, maar hier wel geboren is en met een warm hart naar deze mooie stad kijkt. Ik geef ondertussen ook al meer dan twintig jaar les in Dendermonde. Twee jaar geleden ben ik hier zelfs komen wonen. Dendermonde is mijn thuis.”

Het resultaat mag er zijn. De illustraties hebben een bijzondere, uitgepuurde stijl. Elke tekening is haast een kunstwerk op zich. “Illustreren is mijn manier om iets te vertellen. Niet alleen aan het jonge publiek. Elke leeftijd kan genieten van de beelden en de woorden. Dat is ook mijn bedoeling met het boek: jong en oud een unieke belevenis bieden, die ze met elkaar kunnen delen. Want wanneer het Paard weer uitrijdt, wordt elke generatie even zot. Zot van liefde.”

‘t Ros Beiaard verschijnt als een unieke, eenmalige uitgave op slechts 200 exemplaren. Een collectors’ item, voor de échte Dendermondenaar.

Meer weten? Check onze boekenpagina.


   Interview

Katrijn Jacobs vereeuwigt sage van het Ros Beiaard in bijzonder prentenboek

  Jeroen Bernaer      2 juni 2020

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als kind raakte Katrijn Jacobs in de ban van het Ros Beiaard. Nu, jaren later, vereeuwigt ze die liefde voor het aloude ridderverhaal in een uniek prentenboek. “Het is een boek voor jong en oud, want als het op het Ros aankomt, is elke generatie even zot. Zot van liefde.”

De vonk met het Ros Beiaard sloeg bij Katrijn Jacobs over op haar negende. “Ik ben geboren in Dendermonde, maar groeide op in Zele. Toch leerde de juf in het derde leerjaar ons daar het Ros Beiaardlied aan”, legt ze uit. “Ik was er meteen door betoverd. Ik hield van de cadans, het ritme, het hele verhaal dat erin verteld werd. Vooral de manier waarop zo’n sterk paard aan zijn einde moest komen, ontroerde me.”

Zaadje

Die eerste ontmoeting met het Ros plantte een zaadje in haar. Toch duurde het nog jaren voor dat zaadje een diepere voedingsbodem kreeg. “Ik belandde als leerkracht Beeld op een secundaire school hier in Dendermonde. In 2010 vroeg het stadsbestuur de school om een creatief project rond het Ros Beiaard uit te werken. Ik ging vol enthousiasme aan de slag met mijn leerlingen. In kleine groepjes maakten ze hun eigen, getekende versie van het verhaal.”

Plots voelde ik wat ik eigenlijk altijd had geweten. Iets in het verhaal raakt een diepere kern in me.

Dankzij het project herontdekte Katrijn wat het verhaal met haar deed. “Plots voelde ik wat ik eigenlijk altijd al had geweten. Iets in het verhaal raakt een diepere kern in me. Ik begrijp de passie die geboren en getogen Dendermondenaars voelen voor het Ros Beiaard. Ook ik sta vol verwondering en bewondering te kijken als ik het paard door de stad zie gaan. Ik herinner me dat ik in 2010 tegen mezelf zei: Ooit maak ik er een prentenboek over.

Warm hart

In 2018 begon Katrijn aan het boek te werken. “Ik las de sage enkele keren opnieuw. Stap voor stap kwamen de beelden tevoorschijn. Eerst in heel veel ruwe schetsen, die later steeds vastere vorm kregen. Er vloeide ook een tekst, grotendeels gebaseerd op de sage, uit mijn pen. Ik wou absoluut de tekst ook zelf schrijven. Het zou mijn versie van het verhaal worden, in woord en beeld. Gemaakt door iemand die misschien niet in Dendermonde is opgegroeid, maar hier wel geboren is en met een warm hart naar deze mooie stad kijkt. Ik geef ondertussen ook al meer dan twintig jaar les in Dendermonde. Twee jaar geleden ben ik hier zelfs komen wonen. Dendermonde is mijn thuis.”

Het resultaat mag er zijn. De illustraties hebben een bijzondere, uitgepuurde stijl. Elke tekening is haast een kunstwerk op zich. “Illustreren is mijn manier om iets te vertellen. Niet alleen aan het jonge publiek. Elke leeftijd kan genieten van de beelden en de woorden. Dat is ook mijn bedoeling met het boek: jong en oud een unieke belevenis bieden, die ze met elkaar kunnen delen. Want wanneer het Paard weer uitrijdt, wordt elke generatie even zot. Zot van liefde.”

‘t Ros Beiaard verschijnt als een unieke, eenmalige uitgave op slechts 200 exemplaren. Een collectors’ item, voor de échte Dendermondenaar.

Meer weten? Check onze boekenpagina.


   Interview

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *